Bunadsølv for Vest Agder
Vest Agder bunaden
Bunaden…
Vest-Agder bunaden er en av de vakre bunadene i Agder, et tradisjonsrikt plagg, som bygger på grunnstammene i folketradisjonen. Hva er vel mer typisk norsk enn bunaden, et festplagg til alle anledninger. Bak en ferdig bunad ligger nøyaktig arbeid av flittige hender. Bunaden er tidløs og kan gå i arv fra generasjon til generasjon.
Sølvet…
Bunadsølv har blitt laget i mange generasjoner her i landet. Et av de mest typiske er filigranssølvet, men også gravert sølv har vært vanlig i Norge i lange tider. Til Vest-Agder bunaden er kanskje det mest brukte sølvet utført i filigransteknikk, men også gravert sølv blir benyttet. Som ved søm av selve bunaden legger vi vekt på at bunadsølvet skal være utført i tråd med gamle sølvsmedtradisjoner.
…og smeden, med røtter fra Helle i Setesdal
Bakgrunnen for bedriften vår er at min far, Hallvard Helle, fra Helle i Setesdal, startet opp som sølvsmed i 1956. Han og Amanda, min mor, bosatte seg på Stallemo i Øvrebø og produserte bunadsølv her fram til i 1981. Da overtok jeg verkstedet og etter hvert flyttet vi virksomheten til Finnøy. Her har vi nå produsert bunadsølv siden 1985. Vi er i dag en familiebedrift med fem ansatte og tar også ansvar for å lære opp andre i faget, ved å ha lærlinger på verkstedet
Folke Helle
Filigranssølvsmedmester
Dette trenger du til kvinnebunaden:
Halsknapp
Bringering
Sølje
Maljeband
Snøring
Mansjettknapper
3 stakkeknapper
Vestespenne
Lommekrok
Til Sjalet:
Sjalsnål
Til jakka:
Jakkespenne
2 knapper til ermene
Håndverkstadisjon
Alt bunadsølv til Vest-Agder bunaden er genuint sølvsmedhåndverk fra en tradisjonsrik sølvsmedfamilie. Vi er stolte av vårt arbeid og gir derfor livstidsgaranti på alt bunadsølv. (ved produksjonsfeil)
Ordet filigran er sammensatt av to ord. Filum, som betyr tråd og granum som betyr små korn.
Håndlaget bunadsølv er tidkrevende arbeid. Bolesølja nr. 1511 er laget av nærmere 500 deler.
Kvalitet, service og tradisjon.
Har alltid vært vårt motto.
Bunad for alle
Bunaden kan brukes til alle anledninger – med håndlaget bundadsølv, selvfølgelig!
I tillegg til filigran er håndgravering også en teknikk vi bruker. Her vises gravering av kanten på lommekrok art.nr. 1471. Graveringsteknikken på akkurat dette produktet kalles » trambulering».
Et håndarbeid
En sølje er laget av mange små deler. Alle delene lages av sølvtråd, som formes til for hånd med hjelp av for eksempel pinsett. De mest forseggjordte søljene i filigran, er laget av over femhundre deler.
Som med filigransarbeid er håndgravering et møysommelig arbied. Hver eneste strek skjæres ned i sølvplata med gravørstikkel.
Bunadsølv går i arv i generasjoner. Det samme gjør håndtverket. Her sitter Anita, som nå er tredje generasjons sølvsmed og ser på, mens Folke lodder ei sølje. Bildet er fra 1986
Håndgravert bunadsølv er et tidkrevende arbeid. Hver eneste strek skjæres inn i sølvplaten med en gravørstikkel, og vi er stolte av å være blant de få i landet som fremdeles lager håndgravert bunadsølv.
Noen av de vanligste
Her er noen av de mest brukte til Vest-Agder bunaden. Gå til butikken for hele utvalget.
Oxidert eller blankt bunadsølv ?
Valget er ditt. Alt av sølv leveres både i blank og oxidert utførelse.
Herresølv
Av knapper behøver du:
Håndgraverte:
Vesten: 6 små (2111/2281) 103049
Jakken: 6 små (2111/2281) 103049
12 store (2101/2271) 103048
Buksen: 5 flate (2131/2291) 103047
6 små (2111/2281) 103049
Dette trenger du til herrebunaden:
Halsknapp
Bringering
Mansjettknapper
Knespenner
12 store knapper
18 små knapper
5 flate knapper
Valgfritt:
Lommeur
Kjede for lommeur
Bunadkniv
Håndgravert bunadsølv til herrebunaden er det mest eksklusive! Hver eneste strek er gravert inn i sølvplaten med en gravørstikkel.
Noen av de vanligste
Her er noen av de mest brukte til Vest Agder bunaden for herrer. Gå til butikken for hele utvalget.