Historien om Folke Helle

Generasjoner med tradisjon

Hallvard Helle, far til Folke lærte sølvsmedarbeid av naboen på Helle i Setesdal og fikk i 1956 bevilling av Fylkesmannen i Arendal til å drive med sølvarbeid.

Han og Amanda , Folke sin mor flyttet til Øvrebø, 2 mil nord for Kristiansand der de bosatte seg og drev sølvsmedverksted frem til 1981. Da døde han og Folke overtok verkstedet 18 år gammel.

Folke hadde allerede jobbet med sølvarbeid i mange år. Og lagte sin første bunadsølje som 14 åring.

I 1985 flyttet Bjørg Helen og Folke som da var blitt foreldre til Anita, til Finnøy og bosatte seg på heimegarden til Bjørg Helen.

Anita, har som Folke med seg sølvsmedarbeidet fra barnsben av. De første årene hadde vi verksted i kjelleren av bolighuset, og Anita sovnet ofte på kveldene til lyden av poleringstrommelen som sveiv under soverommet hennes. Anita er nå 3. generasjon sølvsmed.

Søster til Folke, Anne Britt er også ansatt i familiebedriften

Her har de gradvis bygd ut med verksted og butikk. I dag er vi 5 personer som arbeider i bedriften, og Folke er en av 4 i Norge som i følge mesterregisteret kan smykke seg med tittelen Filigranssølvsmedmester.

I 2006  flyttet Anita hjem til Finnøy igjen og begynte i familiebedriften.

Siste tilskudd er Nora som gikk læretiden her. Hun har nå full jobb hos oss.

1986

Anita følger med mens Pappa ( Folke ) lodder på en sølje. Verkstedet var da i kjelleren i bolighuset

Sølvsmedfamilien

September 2020 feirer Folke Helle og familien 35 års jubileum som «Sølvsmeden på Finnøy». Med hele familien og flere generasjoner på plass er dette bare et lite steg på veien for sølvsmedfamilien.
Sølvsmedfamilien

Bilde tatt av familien for 6-7 år siden. Fra venstre: Anne Britt Helle Mjølsnes har jobbet for oss siden den spede begynnelse. Anita Mjølsnes Helle 3 generasjon sølvsmed. Folke Helle og Bjørg Helen Helle driver "Sølvsmeden på Finnøy" sammen. Vi er i dag 5 personer på verkstedet hvor 3 av oss har Svennebrev som filigranssølvsmeder og Folke har i tillegg Mesterbrev.

nøye arbeid

Sølvsmeden på Finnøy

Alltid på plass med gode råd om bunadsølv og andre sølvsmedvarer. Med eget verksted tar vi i mot de fleste reparasjoner, eller kanskje du ønsker å få laget din egen sølv kreasjon.

Folke Helle
Daglig leder/ eier
Filigranssølvsmedmester
Epost: folke@solvsmed.no
Mobil 992 46 408

Bjørg-Helen Helle

Eier sammen med Folke 

Butikksjef

Mobil: 41 57 91 22

Anita Mjølsnes Helle

Svennebrev som filigranssølvsmed 
Epost: anita@solvsmed.no 
Mobil: 41 30 27 32

Nora Surnevik Kristiansen

Svennebrev som filigranssølvsmed
Telefon: 51 71 26 72

Anne Britt Helle Mjølsnes

Sølvsmed
Telefon: 51 71 26 72